5/14/07

První den v Ohridu

IMG_9462.jpg
Ráno se v našem dočasném panelákovém bytě vybaveným mimo jiné i sebraným dílem Josipa Broze Tita, zastavil Nikola, abychom domluvili plán na příští dny. Potom nás vzal na Plaoshnik, vrcholek nad starým městem, kde stával klášter sv. Klimenta a první slovanská univerzita založená v 9.století. Celé prostranství kolem kostela s ostatky Sv. Klimenta bylo odkryté díky probíhajícím archeologickým vykopávkám, takže bylo vidět nově nalezené mozaiky nebo napolo očištěné kostry na pohřebišti. Svatý Kliment a Svatý Naum byli žáci Cyrila a Metoděje a univerzitou jen za života Sv. Klimenta prošlo 3.500 studentů. Sv. Kliment zjednodušil staroslovanskou hlaholici a pojmenoval tohle nové písmo cyrilice, na počest svého učitele.
Sešli jsme lesní cestou nad skalnatý sráz k jezeru a podél něj ke kostelu sv. Jana Teologa, který je usazen na skalnatém výběžku nad vodami jezera. Jestli něterá místa vyzařují energii určitého druhu, tohle bylo jedním z nich, přestože se právě hemžilo třemi desítkami školních výletníků.
Odpoledne jsme rozbalili tábor vedle sochy Cyrila a Metoděje na promenádě na Ohridském nábřeží. Obě auta naší výpravy polepená znaky hlaholice a cyrilice z našich minulých zastávek okamžitě vzbudily pozornost, takže jsme rychle přešli k akci a udělali rozhovory s kolemjdoucími o tom, kdo jsou Cyril a Metoděj. Dozvěděli jsme se mimo jiné, že Makedonci rozhodně nejsou Slované (i přes námitky, že makedonština je slovanský jazyk) a že Makedonie je centrem evropské civilizace—to o sobě ostatně tvrdili i Srbové. Takže asi záleží koho se ptáte. Když jsme tuhle trochu problematickou otázku probírali s Vladimírem, říkal, že není moc dobré pouštět se do intelektuálních diskusí o tom „jak to opravdu bylo“, protože tohle téma se na Balkáně řešívá válkou.
Rozpory a paradoxy jsou tu jiné, byť stejně intenzivní jako Montenegru nebo Srbsku. Podle zákona musí být v Makedonii veřejné nápisy, včetně vývěsních štítů napsané cyrilicí. Nicméně ani to nijak vážně nebrání vlivu „američtiny“ na veřejný prostor, takže když přelouskáte nápis Гарфиелд, Сунрајс nebo Матрикс видео цлуб, je těžké ubránit se pocitu jestli to tomu Cyrilovi vůbec stálo za to. ☺
Tomáš s Marií z Media Artes dělali během odpoledne s dětmi workshop a evokační hry. „Kilometr“ aneb kilo metrů (zednických) fungují jako nástroj vytváření písma, které je jak vizuální, tak fyzické a význam jednotlivých písmen tak děti mohly vyjadřovat pohybem a interakcí s písmem a abstraktními tvary, které se z metrů daly složit. Media Artes s dětmi natočili krátký hravý film o písmu vzjádřeném vlastním tělem, který jsme večer promítli v našem mobilním kině na pěší zóně.

No comments: