5/21/07

Stav

IMG_9251.jpg
Dneska jsme mínili udělat abecední happening v romské škole ve Vršetsi, lázeňském městečku poblíž. Ukázalo se ale, že ve školách, kde se včera konaly volby do Evropské Unie, se neučí. Ani tady. Jen jsme obhlédli prostředí a domluvili akci na zítra. Snídaně v kavárně, banica s kávou a jogurtem. Zašli jsme do místního muzea, kde byla velká sbírka tradičních artefaktů, od římských nálezů z doby Thráků až po folklór. Dokonce tu byly zvonky používané k vodoléčbě v místních minerálních lázních už za starověku. Přestalo pršet a konečně vysvitlo slunce, najednou bylo vedro, příjemně a uvolněně. Rozhodli jsme se jet do nedalekého Klisurského kláštera, který byl také, shodou okolností, zasvěcený Sv. Cyrilu a Metodějovi. V klášteře byla turistická ubytovna a trochu svou načinčaností připomínal místo, kde by se dal natočit klip v místním kýčovitém superpopulárním stylu „čalga“ aneb silikonový turbofolk. Určitou autentičnost si zachoval jen lesní pramen vody, která plní přání, protože tryská na místě, kde Turci zabili šest mnichů, kteří chtěli obnovit rozbořený klášter. Sotva jsme překonali představu, že pramen tryská z hrobu, Standa nám nandal kázání, že jeho to věření v Boha moc nebere, protože ví, že Bůh je. Akorát nepatří do žádného náboženství. Takže jemu to přání asi moc fungovat nebude.
Cestou zpátky jsme se zastavili v restauraci Сталин (Stalin) a dali si čerstvé pstruhy. Přitom jsme se bavili tím, že stejná slova znamenají přesně opačné věci češtině a bulharštině, třeba Bulhaři něchtěli věřit, že můžeme parfému říkat voňavka, když pro ně vůně znamená pach. Sestavili jsme také abecedu věcí podle pro zítřejší akci a odkryli další fascinující linguistické podobnosti a odlišnosti.
Standa se pokoušel aplikovat svoje mesiášské poselství o recyklaci použitého rostlinného oleje i tady, kde se pouze grilovalo, ale nesmažilo. Takže jeho story o konci světa skrze globální oteplování, které se dá zastavit, když mu dáte použitý olej, moc nefungovalo. Pak jsme nakoupili zeleninu na trhu a vajíčka u jedné paní ve vesnici a dorazili domů když se zase rozpršelo.

No comments: