5/26/07

Slunečné ráno bylo ztichlé, po bouři.

IMG_9474.jpg
V kuchyni, kde bylo předchozí dny neustále plno a živo, stály uprostřed už jen dva sbalené kufry, Dospával tu taky Vladimír, protože noční bouře opět prokazovala propustnost střechy, do Vladimírovy postele nateklo, tentokrát pořádně.
Katka, Tomáš a Martin se ohlásili z Vídně.
I my jsme se pak zvolna začali chystat. Ve Vršaci jsme nakoupili něco oleje pro auto na cestu, taky něco pro nás - klasický nákup: chleba, jogurty, ljutěnicu a pivo. Sluce chvíli pálilo.
V Bela Rečce pokračoval druhým dnem Kozí festival, Murat učil břišní tance, naši oralisti a oralistky si užili své okamžiky slávy. Místo plánované hodiny a půl se o jejich technikách, projektech i výsledcích diskutovalo hodiny tři. Bylo o čem.
Opět se blýskalo a hřmělo a pršelo. Přijeli další a další lidé, hodně studenti, někteří nocují i ve stanech nad vsí. Často se ptali na naše „ bukvyte“. Skáče se z řeči do řeči, bulharsky, rusky, anglicky, taky česky. Jak kdo potřebuje. Místní, studenti za Sofie, Plovdivu, zahraniční návštěvníci… Hospoda nestíhala, dokonce na chvíli došlo pivo, za pult nastoupili další příbuzní.
Taky se zase tančilo. Na návsi před školou opět řízná balkánská dechovka, opět klasické bulharské kolo. Tentokrát si to dal s Agnieškou i Roman, tedy pokoušel se. Polka jim šla líp, byl potlesk na otevřené scéně. Standa dnešní program festivalu končil, bylo „kino nočne“ o ekopouti na Blízký východ. Festivalové publikum pozorně naslouchalo a Standovy obrázky sklízely oprávněný úspěch.
Pak už jen chvilka posezení, rozloučení s Mirkem a jeho orální partičkou (čekala je stejně radostná cesta brzo ráno přes Sofii, Vídeň do Prahy za použití všech možností veřejné dopravy).
Klidnou diskusi se studenty o tom, zda je dobré, abychom my Slované mezi sebou mluvili anglicky, přerušilo chlapácké zápolení o to, kdo se ponoří do Bela Rečky. Oba bulharští bohatýři vzhledu řeckořímských zápasníků nejvyšší kategorie to dali. My zůstali u ponoru intelektuálního. Poprchávalo a bylo dost chladno.
Šli spát, i nás čekal odjezd.
Opět se blýskalo.

No comments: