5/4/07

Třetí den v Jabuce

IMG_7317.jpg
Třetí den v Jabuce s našimi laptopy a místnimi byl dnem, kdy odjel DADA maestro Massimo a nám začaly technické problémy s dataarchivem.
V nedalekém městě Pančevo někteří trávili v internet café a druzí nákupy ve městě. Tady na Vojvodině se neobvykle mísí různe kultury a národy. Proto tady ve městě a celém okolí uvidíte a uslyšíte kromě srbštiny a makedonštiny,slovenštinu,madarštinu někdy i rumunštinu a také němčinu.. ale tu již jen jako v paměti vysídlení po druhé světové válce. Byl to prezident Tito který sem pozval národy aby se nastěhovaly do domů po Němcích a tak se započalo nové mixování národů, jazyků a písmen.
Rovinatá Vojvodina byla vždy bohatá na úrodu obilí a kukuřice a tak se jí říkalo sýpka Evropy. S evropanstvím se zde jako s fenoménem nyní nepotkáte neb opět ze strachu ze ztráty idenntity se zde zvedá prach nacionalistů a možné tornádo nových politických konfrontací.Na zdech olezlých staveb z dob socialistických snů se dnes zakousávají do sebe modní latinické grafiti a cyrilické výkřiky srbského oportunismu. Maminka Dragana nám upekla fasole na pekáči-gravče na tavče-makedonská pochutina nám změnila příchut dne. Večer proměnil den, ze všednosti pobíhaní po městě jsme se zcelili v obyváku Stojčevských a spolu s makedonskou návštěvou rozjímali nad písněmi země zaslíbené, Velké Makedoníe z které odešla většina Jabučanů.
4.5.Děsné deštné počasí-Skoro ani kapka nespadla, i když tady jsou žíznívá,vyprahlá pole . V místním kalendáři den Titovy smrti…někteří stále pietně spomínají.
Trávili jsme den přípravou večerního programu pro místní. V kulturáku v Jabuce se veřer ze začátku hrbila hrst zvědavců. Původně jsme chtěli program udělat před vstupem v parčíku, ale nepřízen počasí nás vměstnala dovnitř. Projekce zpracovaná z týdenní cesty po Rumunsku napomáhala ke srozumitelnosti a v uvolněné atmosféře vystoupil místni hlaholský pěvec a flétnista. Ojedinělé děti se zapojily do psaní písmen ze skládacích metrů a vystřihování písmena, které bude reprezentovat Jabuku na naši pouti na kapotě modrého Transitu. Společně jsme popěli, zatančili a popili a na závěr jako pozdrav vznikl home made-hand made pozdrav od Makedonců z Vojvodiny pro Makedonce v oblasti Ohridských jezer, kde někteří stále udržují své kořeny. Usínaní se žalostiplnou písní Jovanka a v promítáni situací ze společného večera. Světlá tma.

No comments: