5/20/07

Prší

IMG_8980.jpg
Dnes celý den prší a leze na nás zima. Dopoledne jsme improvizovaně přeměnili hrázděný a napolo se rozpadající starý chlív na zahradě v kino a přednáškový sál. Byl pokřtěný přednáškou o tom, jak se správně kompostuje, tedy téma více než vhodné jak do chlíva, tak do vesnice. Slovo „kompost“ je prý odvozeno od stejného základu jako „komponovat“, což se nám hodí do krámu, protože dneska jsme se také z publikace o historii cyrilice, kterou Roman přivezl z Plzně, dozvěděli, že cyrilice byla Cyrilem zkompostovaná částečně z staroslověnské sylabické abecedy používané v severovýchodním Bulharsku a městě Pliska, a také z některých řeckých liter. K nim pak nakompostoval znaky pro 14 čistě slovanských hlásek jako ž, š, č, c, dž, ue, ua, ju a tak. Na oběd jsme jak kobylky obsadili místní hospodu s třemi stoly. Ta se zatím se svou popularitou jen obtížně vyrovnává, dnes byl pro změnu nedostatek vidliček. Jinak jsme většinu dne strávili zalezlí u kamen. Ještě jsme taky honili malou krysu z jejího oblíbeného místa ve spižírně, protože ráno skočila na Pepu a on se chudák lekl, až z toho zaklel. Krysa ale vyhrála a spokojila se s ubytováním pod schodama, odkud to má do spižírny docela blízko.
Diana četla spirituální výklad cyrilice od filosofa Bejnsy Dunova (Петър Дънов, další jméno které nejde do latinky přepsat), který založil hnutí Belo bratstvo a učení paneurytmia. Taky jsme probírali proč Bulhaři kroutí hlavou místo aby přikyvovali. Prý až se celý svět zblázní, jediní Bulhaři budou vypadat, že vědí, která bije.
Teď si dáme bulharskou večeři z našich makedonských zásob (se stále přežívající maďarskou majonézou) a večer si ještě promítneme starý jugoslávsko-makedonský film „Jed“. Večeři na terase a film asi ve chlívku.

No comments: