5/18/07

Z Prilepu do Sofie

Ráno jsme se posbírali a vyrazili na další cestu, směrem na Sofii. Dostali jsme zprávu, že Roman už přiletěl do Sofie. Akorát že nám to bude ještě pět šest hodin trvat než ho vyzvedneme.
Cestou do Sofie jsme za Kumanovem odbočili z hlavní silnice a v malé vesničce Staro Nagoričani vyhledali kostel. Byl původně z 11.století a uvnitř byl vymalován freskami ze 14.století od podlahy po nejvyšší místo kupole. Je tu ojedinělá scéna jak Kristus diskutuje s umělci, když se mu cestou na Golgotu posmívali, že vypadá jako král. Také Sv. Jiří tu má moc hezkého draka, je to had s rohama. Nad vchodem do kostela byl nápis ve staré cyrilici a další tabulka s nápisem ve fresce byla pod průhledem do věže v rohu kostela.
Až když jsme už byli dál na cestě, zjistili jsme, že pár kilometrů od kostela byla nejstarší megalitická observatoř na světě, starší než Stonehenge, nalezená v Kokinu teprve před 6ti lety. Okolo bylo několik stolových hor v jinak lehce zvlněné krajině, které dodávaly celému místu přátelskost a také otevřenou spirituální energii.
Standovu autu podařilo udělat díru v pneumatice, takže jsme vyměňovali kolo. Po přechodu do Bulharska byly silnice ještě horší, ale to už jsme spěchali do Sofie. Dorazili jsme před 20h. Rozloučili jsme se s Agnes, která ráno odlétá a přibrali Romana, který dorazil dnes ráno z Plzně a Radmilu, novinářku ze Sofie. Následovalo noční rallye klikatými a hodně rozbitými silnicemi do Bela Rechky v horách. Po půlnoci jsme byli na místě. Čekala už na nás Diana, večeře, oheň v krbu a rakija aneb loza. Probírali jsme jak je cyrilice vnímaná a prožívaná v zemích, kterými jsme projeli. Diana řekla, že Cyril a Metoděj jsou v Bulharsku samozřejmostí, skoro klišé. V retrospektivě a porovnání vztahů k písmu, role Cyrila a Metoděje, ale také politické situaci, historii i budoucnosti v různých Balkánských zemích nabývá tohle téma

No comments: