4/23/07

Odjezd

IMG_6349.jpg
Příprava a výjezd na cestu po dni jubilea, kdy před šedesáti lety vyjeli Zikmund a Hanzelka, vyjeli jsme i my na naši cestu po stopách i kdesi ztraceného a někde drženého pisma Hlaholice. Vyjezd z Prahy-Matky měst, jak se ji občas řiká, se asi nemyslí pouhá změt a prach v chaosu teto metropole, ale i jeji krása. Opouštěli jsme své rozlétané myšlenky a vpluli do krajiny, kterou jsme začali vnímat jako uzemí dávné Velké Moravy. Prázdné Slavonice ve svém podvečerním renesančním půvabu přijali naše jedno z vozidel neb druhé auto ještě procházelo úpravou v očekávání. Hned po příjezdu jsme umyli auto na nedaleké poloprázdné pumpě, tak abychom na něj mohli běhěm naši cesty na každé další zastávce přidat jeden nebo dva znaky z hlaholice a nebo z cyrilice.
Tady na náměstí nebylo mnoho lidí a ti kdož přišli nakrátko pouze na kukandu nelitovali, ani radní, kteří právě vyšli z radnice, když jim skončila schůze a snad i ostatní zaujala informace o naši expedici . Seděli jsme pak po promítaní s některými přívrženci v místní vyprahlé hospodě a povídali si o slově a znaku. Poprosili jsme je, aby se společně dohodli na prvních dvouch symbolech které by reprezentovaly jejich město.
V pocitu se schodli.Ve Slavonicích si jako dva zástupné znaky vybrali z abecedy hlaholice písmeno A jelikož jim připadá jako člověk- začátek cesty a druhý znak reprezentuje spíše objekt-budova--jejich město a tak lze množná tuto skutečnost nahlédnout v prismatu reagujícím na spjatou komunitu-kulturní enklávu žijící v harmonickém až srovnaném prostředí někdy postrádající dynamické vzrušení. Pak se malebné město ponořilo ve spánek a po krátke noci, přespání v místnim kulturáku vedle cirkusové kolonie Pacific, nezbylo než se rozloučit s prvním zastavením naši cesty za poznáním.

No comments: